Броени часове делят британския премиер Борис Джонсън от вот на доверие от съпартийците му. Ако го загуби, Борис Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия и премиер на страната.

Джонсън, който стана премиер през 2019 г., не успя да преодолее кризата, породена от разследването за празненства провеждани в офиса и резиденцията му на "Даунинг стрийт", когато Великобритания се намираше в строг локдаун заради пандемията от COVID-19, но също така и заради инфлацията, емигрантската политика и проблемите в Северна Ирландия.

Неофициално се говори, че още в събота са били събрани 67 депутатски гласа от нужните 54, за да се стигне до вота, но той е бил отложен за днес, заради юбилея на кралицата. Това се случва, след като премиерът беше освиркан публично на два пъти от хиляди британци през юбилейния уикенд.

Джонсън написа днес писмо до съпартийците си, в което казва, че този вот е шанс да се спре със спекулациите с неговата способност да управлява.

На среща с всички депутати той ще се опита да ги убеди, да не гласуват срещу него. Ако не събере подкрепа от 180 депутати от консервативната партия, Джонсън ще трябва да подаде оставка.