Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пое отговорността за смъртоносното нападение срещу американското консулство в Бенгази, която стана гореща тема на предизборната кампания в САЩ, предаде Ройтерс.

„Поемам отговорността за случилото се на 11 септември”, каза в понеделник Клинтън в интервю за Си Ен Ен по време на посещението си в Перу, като подчерта, че президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън не участват по никакъв начин в конкретните решения за сигурността на американските дипломатически мисии.

„Аз отговарям за над 60-те хиляди служители на Държавния департамент по целия свят. Президентът и вицепрезидентът не са в течение на конкретните решения, които се взимат от професионалистите по сигурността. Тези професионалисти са хората, които преценяват всички заплахи, рискове и нужди и взимат обмислено решение”, подчерта Клинтън.

Повод за изявлението й станаха критиките срещу администрацията на демократа Обама заради нападението в Бенгази, което републиканският му съперник за президентския пост Мит Ромни се постара да използва, за да оспори компетентността му във външната политика. Ромни обвини администрацията, че не е осигурила адекватна сигурност за американските дипломати и изкривява истината за нападението.

Нападките се изостриха, след като по време на вицепрезидентския дебат Байдън заяви: "Ние не знаехме" за молбите на дипломатите в Либия за допълнителни мерки за сигурност, с което влезе в противоречие с показанията два дни преди това на представители на Държавния департамент пред Конгреса.