Климатичните промени вече костват на САЩ милиарди долари загуби, се посочва в доклад на американската Сметна палата, предаде Асошиейтед прес.

В него се констатира, че федералното правителство е похарчило над 350 милиарда долара за последното десетилетие по програми за подпомагане на пострадали от бедствия, за покриване на загуби, причинени от наводнения или за застраховки на културите. В тези данни не влиза сумата за покриване на щетите от трите големи бури, връхлетели САЩ и от горските пожари тази година. Очаква се тези бедствия да се окажат "най-скъпоструващите" в историята на страната.

В доклада се прогнозира, че до 2050 г. загубите ще набъбнат и ще възлизат на 35 милиарда долара годишно.

Докладът на Сметната палата е изготвен въз основа на 30 правителствени и научни изследвания, анализиращи въздействието на климатичните промени в национален и регионален план.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече климатичните промени измама и обяви намерението си да изтегли САЩ от климатичното споразумение от Париж, както и да отмени инициативи от времето на Барак Обама за намаляване на емисиите на парникови газове.