Наричат го Вълшебната китара, поставил е рекорд на Гинес с концерти на всички седем континента в рамките на 154 дни и 22 часа и за първи път е на родна земя.

 

Рафаел не произхожда от семейство на музиканти и сравнително късно започва да свири професионално на китара. Според него обаче, никога не е късно да откриеш любовта към китарата. 

"Започнах да свиря на китара като момче, свирех с приятели, беше ми хоби. Свирехме песните на Бийтълс, защото това пускаха по радиото през 80-те.

Един ден, класически китарист, който беше завършил училището, където учих, ни посети, за да посвири пред класа. Не можех да повярвам, че този инструмент беше същият, на който аз свирех. Веднага се влюбих в изпълнението, не можех да повярвам, че само с 6 струни можеш да направиш толкова много неща. Тогава ми се струваше невъзможно. 

Аз не разбирам живота без музика. Едно от нещата, които оценявам най-много с годините е тишината. Като млад слушах много музика, но вече не. Вече все повече си подбирам нещата, които слушам и в които вниквам.

Без музика животът не би имал никакъв смисъл," разказва класическият китарист. 

Любопитно за Рафаел Серайет е, че поставя рекорд на Гинес през 2018 година като първия солист с концерт на всички седем континента в рамките на 154 дни и 22 часа.  

Рекордът на Гинес не беше моята цел. Случи се случайно. Свирих за пръв път в живота си в Нова Зеландия. Това е на противоположния край на Земята от Испания. Моите приятели ме поздравиха, че съм свирил на пет континента. Тогава един от тях ми изпрати видео на Металика, които по това време изнасяха концерт на Южния полюс и ми каза, че не съм свирил на всички континенти, след като все още не съм бил на Антарктида.

Изведнъж шегата се превърна в план за пътешествие. Намерих компания, която да спонсорира пътешествието и освен това, покрай номинацията за рекорд, реших да събера средства за WWF Малайзия. Исках да привлека внимание върху природата, тъй като Антарктида е отражение на това, което се случва по света.

Оказа се, че не е толкова лесно, колкото мислех, защото до там няма редовни полети. Много малко кораби тръгваха от Южна Америка - края или началото на света, както местните го наричат. Накрая успях да осъществя това красиво пътешествие. Въпреки че професионално не ми донесе полза, аз се радвам, че предизвиках вниманието на медиите към климатичните проблеми.

Плувах в замръзналите води на морето. Това не се описва в Гинес, но мисля, че има достатъчно стойност, за да се включи . Беше вледеняващо, но много удовлетворяващо," сподели той за вълнуващото си пътешествие. 

С приключението, което влиза в рекордите на Гинес, Рафаел би искал да предаде на децата си и хората по света, че всяко малко действие има огромно отражение по света. Той използва класическата китара като посланик към по-добри дела.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!