Акустични анализи на пеенето на китовете-белуга разкриват забележителната му прилика с модели на човешката реч и показват, че животното се опитва да общува с хората, смятат учени, цитирани от електронното издание на британския всекидневник „Индипендънт”.

Твърдението на учените се базира на проведени наблюдения върху поведението на кита Нок, починал преди пет години, който е обект на научни изследвания от 1977 г., когато е заловен в Тихия океан, близо до Канада.
Белият кит, издавал необичайни звуци в присъствието на хора, може да се опитвал да ги имитира и да общува с тях, смятат учените.

Един от първите сигнали, че Нок е способен да звучи като човек, бил, когато водолазът, плуващ редом до него, излязъл на повърхността и попитал колегите си: „ Кой ми каза да изляза?”. Думата „out” от израза „get out” била повторена неколкократно от Нок.

Съпоставянето на звуците, издавани от Нок, от архивни записи, разкрива забележителни прилики с човешкия говор. Откритието е впечатляващо и заради факта, че китовете общуват звуково помежду си, като извеждат въздух през носната кухина, а не през ларинкса.

Наблюденията, обаче, демонстрират, че Нок е променил вокалната си техника, за да произведе подобни на човешките звуци. Подобни усилия предполагат мотив за осъществяване на контакт, коментират учените пред електронното издание.