Миналата седмица китайският гигант в сферата на недвижимите имоти „Евъргранде“ призна, че е под огромен натиск и предупреди, че може да фалира. Новината разтърси световните пазари, отражение имаше още в началото на седмицата. 

Сринаха се основните индекси по водещите фондови борси, а „Уолстрийт“ светна в червено. Анализаторите посочват, че евентуалният фалит на компанията е много лоша новина на фона на нарастващата инфлация, като дори сравняват ситуацията с финансовата криза от 2007-2008 г. 

Кои са „Евъргранде“ 

„Евъргранде Риъл Естейт“ или „Хенг Да Груп“ е вторият по големина строителен предприемач в Китай, притежава над 1300 сгради в повече от 280 града. Компанията е основана през 1996 г. от Сю Цзяин и в наши дни се занимава с широк спектър дейности – от имоти, през електромобили и здравни услуги, до видео и телевизионни продукции. За китайския концерн работят над 200 хил. служители.      

Името на Цзяин е добре познато на футболните фенове, той притежава най-големият отбор в страната – „Гуанджоу“. 

През годините бизнесът му процъфтява, като го превръща в един от най-големите данъкоплатци в Китай. Цзяин е един от най-богатите бизнесмени в страната, а според списание „Форбс“ личното му състояние възлиза на 10,6 млрд. долара. 

Защо компанията е на ръба на фалита 

Но как тази просперираща компания в момента е на крачка от фалит? Накратко – нарастващи дългове и промени в регулациите. 

Акциите на „Евъргранде“ тази година са се сринали с близо 80%, но проблемите за компанията започнаха още през 2020 г, когато властта в Китай въведе нови регулации за строителния бранш. Според нормативната уредба се въвежда лимит на съотношението на дълговете спрямо приходите и активите на дадена компания.

На теория, целта била секторът на недвижимите имоти да намали дълговете си и така да се подобри финансовото състояние, но на практика сценарият се развива по друг начин. 

„Евъргранде“ предлага имотите си на занижена цена, за да си осигури ликвидност и да бъде сред предпочитаните в сектора. Проблемът идва, когато купувачите възроптават срещу надутите цени на имотния пазар и на практика „пукат балона“. 

Започва понижаване, с което „Евъргранде“ не може да се справи и приходите рязко спадат, а не могат да се компенсират и с кредит заради новите регулации. 

Отражението върху световната икономика 

Към днешна дата дълговете на „Евъргранде“ възлизат на 300 млрд. долара и дейността ѝ е замразена. Засегнатите собственици и инвеститори са хиляди. 

Затрудненото финансово състояние на компанията вече повлия на целия имотен сектор в Китай. Трудно е да се каже какво ще последва с точност, но анализатори са на мнение, че може да се стигне до нова световна финансова криза. Те дават за пример фалита на „Лемън Брадърс“ при ипотечната криза от 2007 г. 

В интервю за CNBC главният инвестиционен директор на "Рокфелер" – Джими Чанг, казва: „Ако Китай има икономически проблем заради „Евъргранде“, то тази тенденция ще зарази и световната икономика“.

На този фон, Сю Цзяин уверява, че строителните работи ще бъдат изцяло възстановени, за да бъде постигната основната цел – да се гарантира предаването на готовите жилища на собствениците, а той ще отговори на купувачите, инвеститорите, партньорите и финансовите институции.