Китайски граждански журналист, който е в затвора заради отразяване на първоначалната епидемия от COVID-19 в Ухан, е „близо до смъртта“ заради продължителна гладна стачка, пише „Гардиън“.

38-годишната Жанг Жан заминава за Ухан през февруари 2020 г., за да отрази първоначалния хаос в центъра на пандемията. Във видеоклиповете си тя поставя много въпроси относно реакцията на местните власти в овладяването на заразата.

Тя е задържана през май 2020 г. и през декември е осъдена на четири години затвор заради „провокиране на проблеми“ – обвинение, което често се използва за репресии срещу китайски граждани.

Сега Жан е с изключително ниско тегло и „може да не живее много дълго“, пише нейният брат Жанг Жу.

„Жан е висока 177 см и в момента тежи под 40 кг. Може да не преживее идващата студена зима“, пише той на 30 октомври. „Надявам се светът да я запомни такава каквато беше“, допълва Жу.

Според адвокатите на журналистката Жан била хранена насилствено от властите в затвора.

Снимка: Getty Images

Информацията за здравословното ѝ състояние предизвика нови призиви от страна на „Амнести интернешънъл“ към Китай да я освободят в най-кратки срокове, за да може да получи медицинската помощ, от която се нуждае.

„Жанг Жан, която въобще не трябваше да бъде в затвора от самото начало, сега има риск да умре там. Китайските власти трябва да я освободят незабавно, за да може тя да прекрати гладната си стачка и да получи нужната медицинска помощ“, казва Гуен Лий от „Амнести интернешънъл“.

Според данни на „Репортери без граници“ Жанг вече не може да ходи, нито пък да използва ръцете си без чужда помощ.

Според анонимен източник близък до семейството на журналистката още преди три седмици е изпратено искане за свиждане в затвора, но до момента отговор няма.