Китайската полиция разследва случай на незаконна валутна дейност и пране на пари след сигнал от САЩ, съобщиха държавните медии, което е рядък случай на сътрудничество в борбата с наркотиците между двете държави, предаде Ройтерс.

В началото на годината САЩ и Китай възобновиха преговорите за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците, а китайското Министерство на обществената сигурност похвали случая като успешен пример за китайско-американско взаимодействие в борбата с наркотиците.

Новината изглежда потвърждава информацията, публикувана вчера от Министерството на правосъдието на САЩ, в която се твърди, че мексиканският картел „Синалоа“ е заговорничил с групи, базирани в Калифорния и свързани с китайското нелегално банкиране, за изпиране на приходи от трафик на наркотици в размер на над 50 млн. долара.

Правосъдното министерство заяви, че е координирало работата си в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи в Мексико и Китай.

Китайските държавни медии съобщиха, че след подадени от САЩ сигнали разследването е установило, че от 2017 г. мъж на име Тун е открил автокъща в САЩ, за да продава автомобили и да предлага услуги по обмяна на китайски юани и американски долари за клиенти, които купуват автомобили.

По-късно операцията прераства в престъпна дейност, включваща незаконна търговия с чуждестранна валута. Заподозреният е арестуван, а случаят се разследва допълнително, съобщават държавни медии в Китай.