Китай съобщи за промяна в позицията си по отношение на COVID-19, тъй като се стреми да облекчи някои наложени ограничения въпреки високия брой на регистрираните случаи, пише Би Би Си.

Десетки райони в Шанхай и Гуанджоу - градове, в които случаите на заразяване нарастват, бяха освободени от локдаун. Новината идва на фона на масовите протести срещу политиката на нулеви нива на заболеваемост.

Размириците с Китай бяха предизвикани от пожар във висок жилищен блок в западния регион Синдзян, при който загинаха 10 души миналата седмица. Много китайци смятат, че дългогодишните COVID ограничения са допринесли за смъртните случаи, въпреки че властите отричат това.

Това доведе до няколкодневни широкомащабни протести в различни градове.

Внезапно отменени ограничения

Ограниченията в големи градове като Гуанджоу бяха внезапно отменени в сряда, часове след като в града се проведоха бурни протести, довели до сблъсъци между полицията и протестиращите.

В други големи градове като Шанхай и Чунцин също бяха облекчени някои правила. Това се случва в момент, когато един от най-високопоставените служители на Китай, отговарящ за пандемията, вицепремиерът Сун Чунлан, заяви, че способността на вируса да предизвиква заболявания отслабва, пише Ройтерс.

"Страната е изправена пред нова ситуация и нови задачи в областта на превенцията и контрола на епидемиите, тъй като патогенността на „Омикрон“ отслабва, все повече хора се ваксинират и се натрупва опит в борбата с вируса", казва тя.

Това е в рязък контраст с по-ранното послание на властите, че страната трябва да поддържа стриктна политика на нулеви COVID случаи.

През последните дни Китай регистрира най-големия брой дневни случаи на коронавирус от началото на пандемията - в сряда бяха регистрирани над 36 000 случая.

Въпреки това броят им все още е малък за страна с население от 1,4 милиарда души, а официално от началото на пандемията са починали малко над 5200 души. Това се равнява на три смъртни случая от COVID-19 на всеки милион в Китай, в сравнение с 3000 на милион в САЩ и 2400 на милион в Обединеното кралство, обобщава Би Би Си.