По време на скорошни военни учения с Камбоджа Китай показа куче робот с монтирана на гърба му автоматична пушка, което превръща „най-добрия приятел на човека“ в машина за убиване, предаде Си Ен Ен.

„То може да бъде част от бойните ни операции в градски условия, замествайки нашите (човешки) членове за провеждане на разузнаване и идентифициране на врага и нанасяне на удар по целта“, казва един от войниците във видеоклип на държавната китайска телевизия CCTV.

В 2-минутното видео, направено по време на китайско-камбоджанското учение „Златен дракон 2024“, се вижда също как кучето-робот ходи, скача, ляга и се движи назад под контрола на дистанционен оператор.

В едно от ученията стрелящият с пушка робот води пехотна единица в симулирана сграда.

Във втората част на видеоклипа се вижда и автоматична пушка, монтирана под въздушна пушка, която илюстрира това, което според видеото е „разнообразието от интелигентно безпилотно оборудване“ на Китай.

Военното използване на кучета роботи и на малки въздушни дронове не е нещо ново.

След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. безпилотните летателни апарати станаха обичайно явление на бойното поле по суша, море и въздух, като те са в състояние да свалят от строя сложни военни машини като танкове и дори военни кораби.

Китай е един от водещите износители на безпилотни летателни апарати в света, но миналата година Министерството на търговията въведе контрол върху износа на технологии за безпилотни летателни апарати, като се позова на необходимостта от „защита на националната сигурност и интереси“.

Въпреки това роботизираните кучета изглежда стават все по-известни сред китайската армия. А кучетата се появяват в силно регулираните китайски социални медии поне от една година.