Във видеоклип, посветен на Деня на образованието за национална сигурност, китайската шпионска агенция отправи строго послание към китайците: „Чуждестранните шпиони са навсякъде“.

Под звуците на зловеща музика във видеото мъж се преоблича като уличен моден фотограф, лаборант, бизнесмен и шофьор, който разнася храна, и дори поставя онлайн капан, за да разкрие държавни тайни на различни места и в различни отрасли.

„В морето от хора може и да не сте го забелязали. Самоличността му е променлива, а местонахождението му е трудно да се открие. Те са навсякъде, хитри и подли, и може би са точно тук, в нашия живот“, казва разказвачът във видеото.

В крайна сметка китайската полиция залавя шпионина в драматична засада, след като органите за държавна сигурност получават много сигнали от граждани.

„Те могат да се маскират като всеки. Но сред тълпите вие и аз заедно защитаваме националната сигурност. Ние, 1,4 милиарда души, сме 1,4 милиарда отбранителни линии“, призовава разказвачът.

3-минутният видеоклип е най-новият пропаганден опит на мощната гражданска шпионска агенция на Китай - Министерството на държавната сигурност (МДС), да настрои китайското общество срещу нарастващата заплаха от чуждестранен шпионаж.

При управлението на Си Дзинпин, най-авторитарния лидер на Китай от десетилетия насам, тайната шпионска агенция на страната (МДС) постепенно се превърна в публична и достъпна и за гражданите организация.

Снимка: Reuters

Това стана, тъй като президентът превърна националната сигурност на страната в основен приоритет за всички. През 2015 г. МДС пусна гореща линия и уебсайт, за да насърчи участието на гражданите в борбата с шпионажа. Така те вече можеха да подават сигнали за всякакви предполагаеми заплахи за националната сигурност.

Министерството публикува и подробности за шпионски дейности, които според него са извършвани от американски и британски шпионски агенции, и подробно описва как китайски граждани, които учат или работят в чужбина, са били вербувани от ЦРУ.

Миналата седмица, като част от кампания за популяризиране на успеха на Китай в борбата с чуждестранния шпионаж, МДС разкри в документален филм, че през 2016 г. е бил екзекутиран китайски учен, осъден за продажба на държавни тайни на чуждестранна разузнавателна агенция.

Не се спомена изрично коя е държавата, но на кадрите във филма се вижда американското знаме и сградата на Капитолия на САЩ.

„В условията на изостряне на отношенията между САЩ и Китай, МДС полага значителни усилия, за да дава насоки на други правителствени агенции и на обществото като цяло“, казва Сюечжи Гуо, професор по политически науки в колежа Гилфорд в САЩ, пред Си Ен Ен.

„Тези усилия имат за цел да повишат осведомеността за борбата с шпионажа и да подобрят мерките за сигурност. Целта е да се предоставят на китайските граждани и юридически лица знания и умения, които да засилят бдителността им и да предотвратят шпионските дейности“, обяснява още той. 

Акцентът върху външните заплахи също така помага на Пекин да премести вниманието на гражданите от недостатъците във вътрешното управление на Китай, към „чуждите, външни сили“.

Това е метод, който китайското правителство неведнъж е прилагало в моменти на засилено обществено недоволство. Последният такъв случай беше по време на протестите в края на 2022 г. срещу строгите мерки на Си Дзинпин срещу Covid-19.

Излизане от сенките

Министерството на държавната сигурност в Китай се появява през 80-те години на миналия век, когато страната излиза от десетилетия на политически сътресения и самоналожена изолация под ръководството на председателя Мао Дзедун, за да предприеме пазарни реформи и да се отвори към света.

Сливането на разузнавателния отдел на управляващата Китайска комунистическа партия и звеното за контраразузнаване в полицията създава МДС. То контролира разузнаването и контраразузнаването както в Китай, така и в чужбина, и има общински клонове, разположени в цялата страна. 

Снимка: iStock

Често оприличават МДС на обединено ЦРУ и ФБР, въпреки че дълго време китайското министерство работи в сянка, без официален уебсайт, публично обявени контакти или говорител.

Шпионската агенция постепенно излиза от сянката, след като Си Дзинпин превръща националната сигурност в ключов приоритет за страната.

През 2015 г. се прави първата крачка в тази посока – министерството вече има гореща телефонна линия и уебсайт, на който гражданите активно могат да подават сигнали за всякакви предполагаеми заплахи за националната сигурност.

През същата година Китай обявява 15 април за Ден на образованието по национална сигурност.

А през 2020 г. министерството започва да изработва рекламни материали - от плакати до анимации, с които да разпространи още повече дейността си сред обществото.

През следващата година МДС дава безпрецедентни писмени въпроси и отговори на държавните медии, като за първи път представя публично своята роля и канали за набиране на персонал. Дори служител на агенцията се появява в новинарската програма в праймтайма на държавната телевизия CCTV - рядка поява, която е отбелязана от държавните медии.