3,5-милионният китайски град Байсьо беше поставен под карантина след появата на случаи на COVID-19 в момент, когато страната организира Зимните олимпийски игри, предаде “Франс прес”.

От снощи жителите на града не могат да напускат района, в който живеят, а на живеещите в зоните, смятани за рискови (където са открити случаи), е забранено да напускат домовете си, обяви кметството.

Байсьо съобщи за 44 потвърдени случая на коронавирус, при които предаването на заразата е станало на територията на страната. Беше съобщено и за случаи при пристигнали от чужбина. Организирано е тестване на жителите, уточниха властите.

Китай прилага от началото на епидемията стратегия на "нулев COVID", предвиждаща да се направи всичко за ограничаване на появата нови случаи, които обикновено са само няколко десетки дневно. Тези цифри може да изглеждат смешни в сравнение с регистрираните всеки ден в други части на света, но те карат властите да удвоят бдителността си, докато в Пекин се провеждат Зимните олимпийски игри, които ще продължат до 20 февруари.

Всички чуждестранни участници са затворени в "балон", отделен от останалата част на столицата. Байсьо се намира на около 2500 км от най-близките олимпийски обекти.

Китай съобщи днес за общо 79 случая на заразяване, включително 34 при пристигнали от чужбина. Над 300 случая бяха регистрирани в "олимпийския балон" от 23 януари, като засегнатите бяха принудени да се изолират.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!