Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за втори етап на разследването на произхода на COVID-19, който включва хипотезата, че той може да е създаден от китайска лаборатория, предаде "Ройтерс", като се позова на висш китайски здравен представител.

СЗО предложи във втората фаза на проучванията за произхода на коронавируса в Китай, да бъдат включени одити на лаборатории и пазари в град Ухан, като призова властите за прозрачност.

"Няма да приемем подобен план за проследяване на произхода на COVID-19, тъй като в някои аспекти той пренебрегва здравия разум и противоречи на науката", е заявил китайският зам.-министърът на здравеопазването Цзън Исин на специално свикана пресконференция.

Той е бил изненадан, когато за първи път е прочел плана на Световната здравна организация, тъй като в него е посочена хипотезата, че изтичането на вируса е причинено от нарушение на лабораторните протоколи по време на неговото изследване.

Според ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разследванията, свързани с произхода на COVID-19, са възпрепятствани от липсата на данни за разпространението в първите му дни в Китай.

Пекин не спира гневно да критикува хипотезата, че коронавирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория - Института по вирусология в Ухан.

Китайските власти и медиите в страната на свой ред редовно обвиняват лабораторията във Форт Дитрик в САЩ, която е е в центъра на американските проучвания, засягащи борбата с биотероризма, за създаването на COVID-19.

Според китайския англоезичен вестник "Глоубъл таймс" 5 милиона интернет потребители в страната са подписали петиция с искане американската лаборатория да бъде разследвана.