Населението на Китай се е увеличило само със 72 млн. души през последните 10 г., съобщи Националната статистическа служба, цитирана от световните агенции.

В момента населението на страната е около 1,41 млрд. души.

Данните от провежданото веднъж на десетилетие преброяване бяха очаквани още в началото на миналия месец. Публикуването им обаче бе отложено и това предизвика слухове, че те са смущаващи за комунистическия режим, отбелязва „Франс прес“.

Това ще засили натиска върху Пекин да излезе с инициативи за насърчаване на двойките да имат повече деца с цел да бъде избегната необратима тенденция на намаляване на населението, пише „Ройтерс“.

В края на април китайските власти отрекоха появилите се информации, че се готвят да обявят първото намаляване на населението на най-многолюдната държава в света след големия глад в края на 50-те години на миналия век.

През 1979 г. китайските власти въвеждат политика за едно дете на семейство с някои изключения, за да ограничат растежа на огромното население на страната. Впоследствие обаче те започват да се притесняват, че броят на хората в трудоспособна възраст намалява прекалено бързо, възпрепятствайки усилията за създаване на просперираща икономика.

През 2015 г. Пекин официално отмени тази политика, но много двойки така или иначе не искат да имат повече заради скъпия живот, тесните жилища и дискриминацията, с която много майки се сблъскват на работното си място, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Статистически данни

В Китай мъжете са с около 35 млн. повече от жените, а близо 64% от населението на страната през 2020 г. е живеело в градовете, което е с над 14% повече от предишното преброяване през 2010 г. По възрастови категории повече от 63% са в активна възраст между 15 и 59 г., близо 19% са над 60 г., а почти 18% са под 14 г.

Демографи предупредиха, че Китай е изправен пред японски или южнокорейски модел, с намаляване на населението и много висок дял на възрастните хора.

Според разчетите на китайските власти броят на жителите на страната трябва да достигне своя пик през 2027 г., когато Индия ще измести Китай като най-многолюдната държава в света. Очаква се след това китайското население да започне да намалява, спадайки до 1,32 млрд. души през 2050 г.