Търговци на зеле в Китай пръскали стоката с формалдехид, за да я запазят в свежо състояние по време на дългия път до пазара.

Поредният скандал около китайските „стандарти” за безопасност на храните избухва докато хранителната индустрия и регулаторните органи в страната се опитват да изчистят печалната си репутация, съобщава АП. В Китай вече имаше цяла серия подобни инциденти – мляко, „овкусено” с меламин, свинско, инжектирано със забранен растежен препарат – това са само част от богатия „асортимент” опасни хранителни продукти с китайски произход.

Китайската осведомителна агенция Синхуа обяви, че десетки търговци на зеленчук в провинция Шандонг са заловени да продават зеле, пръскано с формалдехид. Според официалното съобщение „практиката” добила широко разпространение в последните три години, особено в топлите месеци, когато фирата при зелето е по-голяма.

Към търговците на едро в Китай няма изискване да използват хладилни камиони за транспорт на земеделската продукция - „лукс”, който те, така или иначе, не могат да си позволят.

През 2008 г. китайското здравно министерство публикува списък със забранени хранителни добавки, сред които беше и формалдехидът. Появиха се съобщения, че химикалът бил използван и като „марина” за изсушени морски деликатеси, просто търговците искали да им докарат вид на по-свежи и сочни.

Формалдехидът дразни кожата и може да създаде проблеми с дихателната и храносмилателната система, наред с това причинява рак.