В срок от две години Китай трябва да спре да разчита на екзеркутираните или осъдени на смърт затворници като източник на органи за трансплантации, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от АПФ.

Голямото търсене на органи в Китай и хроничният недостиг на дарители означава, че досега осъдените на смърт са били основен източник на органи. Факт, който предизвиква разгорещени спорове.

Международните правозащитни организации отдавна отправят обвинения към китайските власти за трансплантирането на органи от екзекутирани или осъдени на смърт затворници без тяхното или това на техните семейства съгласие. Подобни твърдения обаче бяха отречени от правителството в Пекин.

"В рамките на две години трансплантациите на органи в Китай напълно ще сложат край на зависимостта си от дарения от екзекутирани затворници", заявява Хуан Джиефу, заместник-министър на здравеопазването.

Даряването на органи в Китай не е широко разпространено, тъй като по-голямата част от китайците вярват, че ще се преродят след смъртта и затова чувастват необходимостта да запазят цялостта на тялото си.

В страната търговията с органи е забранена от 2007 г. Всяка година близо 1,5 млн. пациенти се нуждаят от животоспасяващата манипулация, но се извършват само около 10 000 трансплантации, според официалната статистика, което от своя страна дава пълна свобода на принудителните дарения и незаконната продажба на органи.