Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг относно контрола за ефективното изразходване на средства за болнична помощ.

Проверките ще бъдат правени открито и по определени процедури и правила, без „чадъри” за този или онзи, подчерта той.

„Целта е да намерим онова източване на Здравната каса, което намалява средствата за лечение на българските граждани(...) Такива проверки ще има във всички сфери, които се финансират от НЗОК. Конкретен обект ще са договорите на държавните болниците с останалите частни, с представители на извънболничната помощ”, поясни министърът.

„Даваме все повече средства за здравеопазване, но резултатите са на същото ниво. Рано или късно всеки един от нас става пациент, така че ние не сме съгласни да бъдем лекувани по този начин”, коментира пък министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинга.

„Решихме да се пристъпи към събиране на всички действащи договори – независимо от тяхната правна форма, които дават възможност на територията на държавни болници да съществуват и работят частни. Проверката бе изпълнена от органите на икономическа полиция и през ноември цялата документация беше предоставена на прокуратурата и на Здравното министерство.

Проверени са 195 болници, от които 38 са със 100% държавна собственост, 127 – със 100% общинска собственост и 30% – със смесена собственост. Смущаващото е, че част от тези частни болници наематели имат същата дейност като държавната и тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира много пари за тях. Този модел е валиден за цялата страна”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Протестират малко лекари от „Пирогов” и тяхното мнение не съвпада с това на по-голямата част от персонала на болницата”, коментира министър Ананиев.

„Сигналът, който дойде до мен, е от група лекари от болницата, които са бивши членове на КТ Подкрепа и които по определени причини са били изключени от там. Тяхното мнение според по-голямата част от работещите в „Пирогов” не отразява тяхното становище”, допълни още Ананиев.

Той вече е определил работна група, която е отишла на проверка в болницата още вчера.

Използвани са материали на БГНЕС, "Фокус"