Кипърският въпрос да бъде решен „възможно най-скоро" - това се споразумяха лидерите на гръцката и турската общност на Острова на Афродита. Те се срещнаха в контролираната от ООН буферна зона.

Това е първата официална среща между президента Никос Анастасиадис и водача на кипърските турци Дервиш Ероглу от близо две години. Разговорите трябва да сложат начало на нов етап от усилията за обединение на острова, разделен от 40 години.

 

Двете общности подновяват преговорите след двугодишен застой. Срещата завърши с обща декларация. В нея лидерите на турската и гръцката общности приемат, че настоящата ситуация в страната е „неприемлива", а намиране на изход от кризата ще има „положителен ефект" върху региона.

В документа обаче не се споменава дата за приключване на преговорите. Както гърци, така и турци обаче изразиха надежда, че изход ще бъде намерен.

„По отношение на Кипър, навлизаме в една нова фаза. Надявам се, че няма да има отстъпление и кипърският проблем ще бъде решен. Това са моите очаквания”, коментира турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Турция окупира Северен Кипър през 1974 г. след държавен преврат на острова, чиято цел е присъединяването му към Гърция. По-късно е провъзгласена Севернокипърската турска република, но тя е призната единствено от Анкара. В резултат островът е разделен на 2 части вече 40 години. Смята се, че тласък за днешното подновяване на преговорите между двете общности са дали Съединените щати.