„Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, е военна сила от световна класа”, заяви нейният ръководител Ким Чен-ун по време на състоялия се днес в Пхенян военен парад, в навечерието на откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея. Парадът е посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия.

„Ние вече сме в състояние да демонстрираме пред света статута си на военна сила от световна класа”, заяви пред ликуващото множество на площад „Ким Ир-сен” севернокорейският лидер.

По време на парада беше демонстрирана междуконтиненталната балистична ракета от нов тип „Хвасон – 15”, предаде ТАСС.

В репортажите на централната севернокорейска телевизия били показани няколко пускови установки на „Хвасон – 15”. В парада са участвали също танкове, обикновена и ракетна артилерия, бронетранспортьори.

Представители на южнокорейското министерство на отбраната съобщиха пред журналисти, че по техни данни днешният парад е бил доста скромен, продължил е само час и половина и за разлика от друг път не е бил предаван пряко.

Военният парад през април миналата година продължи почти три часа, припомня ТАСС.

Снимка: EPA

Парадът бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьонгчанг. Миналия месец Северна Корея обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари вместо на 25 април, когато по принцип се чества.

Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната ѝ съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

На откриването на Олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители.