Лидерът на Северна Корея се извини за провала си да преведе страната през трудните времена, влошени допълнително от пандемията на коронавируса. По време на речта си той сваля очилата си и бърше сълзите си, което според анализатори, цитирани от „Гардиън“ е признак за нарастващия натиск над режима му.  

„Нашият народ ми е гласувал доверие, високо колкото небето и дълбоко колкото морето, но аз се провалих винаги да го оправдавам задоволително. Наистина съжалявам за това“, заяви лидерът на КНДР според превод в „Кореа таймс“.

Необичайното обръщение беше направено по време на мащабен военен парад по повод 75-годишнината на управляващата партия. На него са били представени нови стратегически оръжия, сред които и нова междуконтинентална балистична ракета.

Въпреки непоказваните досега оръжия, голяма част от думите на Ким Чен-ун са били насочени към спечелването на симпатиите на севернокорейците, според анализатори. Той е цитирал предишните двама лидери, дядо си и баща си, и е подчертал, че усилията му не са били достатъчни да отърват хората от „трудностите в техния живот“.

Икономическите трудност в Северна Корея са подсилени от няколко фактора. Основният е затварянето на границите и драстичният спад в търговията с Китай, който е и най-големият партньор на страната. Причината е пандемията на COVID-19, въпреки че от Пхенян твърдят, че не е регистриран нито един случай на заразата.

Друга причина е ядрената политика на Ким Чен-ун. Заради нея на страната са налагани дългогодишни санкции от международната общност.

Въпреки трудностите и демонстрирането на военно надмощие по време на парада, лидерът на КНДР е предложил да помогне на хората по света, които страдат заради COVID-19. Освен това той е изразил надеждите си да подобри отношенията си с Южна Корея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!