Украинските власти изразиха възмущението си от публикация на милиардера и собственик на социалната мрежа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър") Илон Мъск, в която той се подиграва на украинския президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Мъск публикува ироничен фотоколаж, на който е показан напрегнатият Володимир Зеленски, като надпис към монтаж гласи: "когато са минали пет минути, а ти още не си поискал милиарди долари помощ".

Публикацията на Мъск е във връзка с исканията на украинския президент за оказване на военна и финансова помощ от страна на западните съюзници на Украйна.

В Киев публикацията не бе посрещната с възторг. "Всяко мълчание или всяка ирония по отношение на Украйна днес е директно окуражаване на руската пропаганда, която оправдава насилието и разрушенията", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски.

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук също коментира, като направи иронична забележка, че милиардерът се "е опитал да превземе Космоса", но се е посрамил "за пет минути".

Според Франс прес Стефанчук с изказването си намеква за провала с ракетата на Мъск "Старшип", която експлодира при първото си изстрелване през април - изстрелване, което въпреки това Мъск оцени като "невероятен" първи тестови полет, припомня АФП.