Потребителите на смартфони не са застраховани срещу нападения на компютърни пирати, които са увеличили атаките на фронта на мобилните устройства през последната една година, като използват методи от електронни измами до промишлен шпионаж, съобщава АФП.

В периода март 2012 – март 2013 г. броят на „злонамерените” програми, въвеждани в телефоните, снабдени с достъп до интернет се е увеличил с 614 %, се казва в комюнике на компанията на електронно оборудване Juniper Networks.

Програмата Android на Google е най-уязвима, като 92 % от нападенията са насочени срещу нея. Този факт се обяснява със свободния достъп до програмата Android, която покрива приблизително три-четвърти от световния пазар.

Първият тип нападения са свързани с комерсиални съобщения, които предлагат фалшиви услуги, обикновено срещу много скромно заплащане. Често пъти потребителите не си дават сметка за нападението, защото то се отразява само под формата на няколко цента в месечната им фактура.

Кибер-престъпниците не оставят никакви следи след себе си, като прибират парите след няколко дни и закриват номерата, използвани за комбината. Често пъти тя е под формата на СМС или имейл, които предлагат активирането на програма или приложение.

Според Juniper Networks болшинството от нападенията идват от териториите на Русия и Китай.