Четвърта поредна нощ на сблъсъци между младежи и полицията в парижки предградия. Те са резултат на недоволството от строгата карантина, въведена заради пандемията от COVID-19. 

Изгорени са десетки коли, опустошено беше и едно училище.

Снимка: Видео скрийншот

До миналата събота карантината беше спазвана стриктно. Дори в проблемните парижки предградия, които редовно стават сцена на сблъсъци. В събота пламна искрата, която като домино подпали серия от бедни квартали, които са особено чувствителни в моменти на криза.

Безредици е имало в райони като Вилньов-Ла-Гарен, Нантер и Клиши. Няма жертви в четирите нощи на спорадичните сблъсъци.

Снимка: Видео скрийншот

Всичко започва, след като млад мъж със скутер е спрян за проверка в условията на карантината. Той обаче се удря в отворената врата на полицейската кола и e със сериозни наранявания. Впоследствие успешно е опериран.

Снимка: Видео скрийншот

Този инцидент предизвика серия от сблъсъци в най-горещите парижки предградия. Чрез социалните мрежи се организират групи, които подпалват коли, хвърлят бомби и тежки предмети по полицаите.

Снимка: Видео скрийншот

Този инцидент обаче предизвика серия от сблъсъци в най-горещите парижки предградия. Чрез социалните мрежи се организират групи, които подпалват коли, хвърлят бомби и тежки предмети по полицаите.

Преди няколко часа пострадалият със скутера по време на полицейската проверка благодари на младежите от предградията за подкрепата, но ги призова да прекратят напрежението с полицията, за да дадат възможност на съда да свърши своята работа с разследването на инцидента.                               

Предградията на френските градове са места, където избуява недоволство при социални и икономически трудности. През 2005 г. имаше три седмици на безредици, след като двама младежи загинаха, докато бягаха от полицаи в парижко предградие.