Международната академия за телевизионни изкуства и науки, която присъжда международните награди "Еми", е взела решение да не връчва едно от почетните си отличия на Кевин Спейси. Новината идва ден, след като той беше обвинен в сексуално посегателство в миналото и сподели публично, че е гей.

Спейси беше обявен за носител на приза през юни. В тогавашното изявление на организацията актьорът беше описан като "един от най-великите многоизмерни таланти в развлекателната индустрия", а сега се посочва, че "на фона на скорошните събития организацията няма да почете Кевин Спейси с приза на учредителите на тазгодишните международни награди "Еми".

Междувременно стрийминг платформата „Нетфликс” оповести, че хитовият сериал с негово участие "Къща от карти" спира след предстоящия шести сезон.

"Къща от карти" е първата оригинална хитова поредица, а Кевин Спейси изпълнява главната роля - на властолюбивия политик Франк Ъндърууд.

В съвместно изявление, направено от „Нетфликс” и "Мидиа райтс кепитъл", която продуцира сериала, се посочва, че двете компании са силно обезпокоени от разкритията около Кевин Спейси, обвинен в непристойно поведение от актьора Антъни Рап.

Снимка: Reuters

От Нетфликс не дават категорично обяснение защо са решили да излъчат още един сезон на "Къща от карти", преди да спрат отличения с "Еми" и получил ласкави отзиви от критиката сериал. Говорителката на платформата Карън Бараган пояснява, че решението е взето преди месеци - много преди да се появят разкритията.

Последният шести сезон на "Къща от карти", включващ 13 епизода, ще бъде излъчен през 2018 г.

Асошиейтед прес предаде, че Нетфликс обмисля възможността за спин-оф, базиран върху хитовата поредица.

Наградите "Еми" за най-добрите телевизионни продукции извън САЩ, ще бъдат раздадени на 20 ноември на церемония в Ню Йорк.