Не изключваме раздробяване на Сирия, ако усилията ни в сферата на дипломацията се провалят, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на изслушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. 

По думите му американската администрация е готова да положи усилия, за да реализира плана за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт. Ако те се провалят, обаче САЩ не изключва да прибегне до план Б.

"Президентът Барак Обама иска да изчерпи всички дипломатически възможности, преди да мисли какъв е възможният план Б, ако ни се наложи да прибегнем към него", смята Кери.

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще доведе до укрепване на ситуацията в страната. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на Асад и към възможността за политически преход (към нова власт - б.ред.) в Дамаск. Тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери. 

По думите му, ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, допълни Кери.

Според държавния секретар на САЩ в следващите седмици и месеци Москва и Техеран ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план Б, който може да се окаже по-конфронтационен. Може дори да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите интереси в сферата на националната сигурност", подчерта Джон Кери

Това е и причината случващото се през следващите седмици да се оценява много внимателно, допълни той.