Докато Европа е изправена пред рекордно високи цени на тока и заплаха от недостиг на енергия, ви разказваме една история на доброто в контекста на скъпите сметки. 

Актрисата Кейт Уинслет дари 17 000 паунда в подкрепа на майка, която е принудена да плаща главоломно високи суми за енергия, за да съхрани живота на 12-годишната си дъщеря. Фрея има тежка церебрална парализа и разчита на допълнителен кислород заради проблеми с дишането си, разказа Би Би Си. 

Каролин Хънтър е предупредена от Съвета на Клакмананшир, че сметката им може да бъде изключително висока през следващата година и обявява дарителска кампания. Актрисата от „Титаник“ е направила дарението за семейството чрез платформата GoFundMe, а след това се свързала с майката, за да ѝ вдъхне подкрепа.

49-годишната жена споделя, че ѝ е трудно да намира сили, за да продължава напред, защото ежедневието ѝ е изпълнено с постоянна борба.

„Когато чух за преведената сума, просто избухнах в сълзи. Съмнявах се, че е истина, дори все още не мога да повярвам напълно“, казва Каролин.

Семейството живее в общинска сграда, която не е енергийно ефективна и оборудването на Фрея намира своето място.

Неговото поддържане и отопляването на жилището струва около 6500 паунда на година, въпреки че в повечето стаи отоплението е изключено. През последните месеци стаята на Фрея е единствената, която се затопля. Слънчеви панели също допринасят за генерирането на енергия.

Медицински сестри помагат в дома на семейството и следят сърдечния ритъм на момичето и нивата на кислород.

„Вече замръзваме, а дори още не са настъпили минусови температури“, казва г-жа Хънтър.

Тя работи в третичния сектор, който не е особено високо платен, но не получава подкрепата, която е предвидена за хората с ниски доходи. Притеснява се, че евентуални прекъсвания на електрозахранването през зимата могат да изложат на риск грижата за Фрея.

Прогнозата на Cornwall Insight е, че таванът на цената на енергията на Острова може да се повиши със 73% за средните потребители. Тя обаче може да бъде значително повлияна от промяната на цените на едро.