Изпълняващият длъжността президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели проведените в неделя президентски избори в страната с над 70% от гласовете, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК) на стараната.

Токаев е получил 70,76 на сто според предварителните резултати.

Най-близкият му съперник - Амирджан Косанов, остава далеч назад с 16,2%.

Вчера в Казахстан гласуваха на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо се оттегли през март тази година.

Победата на Токаев, протеже на Назарбаев, бе смятана за на практика гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на своя ментор.

Избирателната активност е надхвърлила 77%.

Около 500 души бяха задържани в Казахстан за участие в неразрешени улични протести срещу според тях предрешените избори.

Снимка: EPA

Президентските избори в Казахстан са били "опетнени от явни нарушения на основни свободи", заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която изпрати наблюдатели на вота, предадоха ДПА и БТА.

Имало е "съществени процедурни грешки при преброяването на гласовете, поради което не може да се гарантира, че броенето е било честно" по критериите на ОССЕ, заяви ръководителят на мисията.