Правителството на Казахстан, където е разположен руският космодрум Байконур, обяви че блокира временно изстрелвания на сателити заради разногласия върху зоната за приземяване на ракетни отломки, съобщава АФП.

Европейският метеорологичен сателит „MetOp-B”, руският „Ресурс-П”, както и няколко беларуски, германски и канадски изкуствени спътника са сред засегнатите от забраната.

Отломките от ракетите-носители „Съюз”, които изкарват сателитите в орбита, трябвало да падат в специално определена зона в северен Казахстан.

Правителството на страната обаче твърди, че за използването на зоната е необходимо подписването на допълнителен договор за наем.

Вестник „Коммерсант” цитира източник от Космическата агенция на Русия (Роскосмос), според когото „забраната възпрепятства изпълнението, както на руските, така и на международните ангажименти” на агенцията.

Вестникът твърди, че възможната причина за разногласията между Москва и Астана е построяването на новият космодрум „Восточний” в руския далечен Изток.

Завършването на проекта може да доведе до прекратяването на споразумението за наем на Байконур, носещо приходи на Казахстан, равняващи се на 115 милиона долара годишно.