Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Катрин Аштън разговаря с членовете на новото китайско ръководство по време на първата визита на ръководител на ЕС в Пекин след политическия преход в Китай.

„Вие сте първият представител на институция на ЕС, който посещава Пекин след встъпването в длъжност на новото правителство”, обърна се новият министър на външните работи Ван И към Аштън, предаде АФП. Китайският дипломат добави, че вижда в нейната визита значението, което придават ЕС и лично Аштън на отношенията между Китай и ЕС.

Аштън ще се срещне днес също с министъра на отбраната ген. Чан Ванцуан и с бившия министър на външните работи Ян Цзечи, повишен в член на Държавния съвет, отговарящ за дипломацията. Тя ще обсъди с китайските си домакини ситуацията в Иран, Сирия, Северна Корея и Афганистан.

Утре започва посещението на Катрин Аштън в Монголия, което ще продължи до 30 април и по време на което тя ще подпише споразумение за партньорство и сътрудничество между тази страна и ЕС.