Тропическа буря доведе до сериозно наводнение в големи райони в Южна Флорида. Това се случва в момент, когато жителите се подготвят за очакваните по-силни валежи в четвъртък и петък, съобщава АР.⁠

Пороите и последвалите наводнения блокираха основни пътища в американския щат, а десетки превозни средства буквално плуваха във водата.

Мнозина запалянковци попаднаха във воден капан, пътувайки за хокейния мач между „Флорида Пантърс“ и „Едмънтън Ойлърс“ за Купа „Стенли“ в Канада.⁠

⁠Бурята възпрепятства и полетите на две от най-големите летища във Флорида. Самолетите останаха блокирани във водата на пистата, съобщава и Си Ен Ен.

„Всичко изглеждаше като началото на филм за зомбита“, разказа Тед Рико, шофьор на влекач, който часове наред е помагал в разчистването на улиците от закъсали превозни средства.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NPR (@npr)

„Имаше разхвърляни навсякъде коли – по тротоарите, по средата на улицата, без светлини, наводнени и носещи се по течението. Просто лудост. Изоставени коли навсякъде“, каза пред АР мъжът, като сподели, че е израснал в Маями и е подготвен за такива извънредни ситуации.

„Знаеш кога идват бурите, но всяка година те стават все по-лоши и по някаква причина хората просто продължават да минават през районите с проливни дъждове“, недоумява Тед Рико.

Системата за проследяване на бурите засече метеорологическото явление още докато беше над Мексиканския залив.

Обикновено сезонът на бурите започва през юни, като метеоролозите прогнозират тази година те да са много по-силни заради промените в климата.

Националната метеорологична служба в Маями отбеляза в публикация в платформата X рано в четвъртък сутринта, че за трети пореден ден се очакват обилни валежи в региона.

„Дори валежи с малка продължителност и слаба интензивност могат да доведе до такива наводнения, а тази буря е наистина сериозна“, се казва в публикацията.

Кметовете на Форт Лодърдейл и Холивуд обявиха извънредно положение в градовете си в сряда следобед. По-късно в сряда губернаторът на Флорида Рон ДеСантис също обяви извънредно положение за пет окръга.