Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит бяха гости на бляскава гала в Стокхолм по покана на кралското семейство. Това би звучало като най-обикновена новина, но снимките от пищната вечеря предизвикаха буря в социалните мрежи - докато Макрон вечеря в дворец, протестиращите фермери ядат и нощуват на магистралата.

Снимка: Getty Images / Reuters

На кадри от официалното събитие се виждат официално облечените Еманюел и Брджит Макрон, които седят редом до кралското семейство на Швеция. Домакините им пък са облечени в пълни регалии – жените са с обсипани с диаманти корони и пищни рокли, мъжете носят на гърдите си ордени.

Всички те се радват на страхотна и богата вечеря, която включва и много френски ястия за гостите.

Снимка: Getty Images / Reuters

След появата на снимките потребителите в социалните мрежи буквално избухнаха. Много от тях започнаха да споделят кадри за сравнение – какво прави Макрон в момента и какво се случва във Франция.

Снимка: Getty Images / Reuters

„Френският президент Макрон се наслаждава на богата кралска вечеря. Междувременно фермери блокират Париж, за да протестират срещу разрушителните климатични закони, които ще навредят на индустрията. Елитът ще яде най-финото месо, докато ви казва, че трябва да ядете насекоми“, пише един потребител онлайн.

„Докато Макрон и жена му се наслаждават на „пищна гала вечеря“ в двореца в Стокхолм, фермерите пекоха наденици на открит огън на средата на магистралата край Париж“, пише друг потребител.

Много припомнят, че визитата на френския президент в Швеция е „спонсорирана с парите на данъкоплатците“.

„Докато фермерите се мобилизират, Макрон вечеря с кралските особи на Европа. Това не е скъсване на връзката с реалността. Това е политическо желание да покаже, че не го е грижа за френския народ“, коментира френският депутат Антоан Льомен онлайн.

Някои припомниха и известната фраза на Мария Антоанета „Като няма хляб, да ядат пасти“.