Оцелели и очевидци на самолетната катастрофа в Непал разказаха за първите моменти след трагедията.

Един от оцелелите си спомня, че е избухнал пожар, но не помни как е излязъл от горящия самолет. „Опитах се да се измъкна, но не можех – ръката и кракът ми бяха затиснати“, разказа той пред Би Би Си.

Друг споделя, че седял до аварийния изход и вероятно е изпаднал, когато спасителите са отворили вратата.

„Самолетът изведнъж се разтърси силно и се чу силен трясък“, заявява един от оцелелите, Басанта Бохора, пред в. „Катманду пост“. „Бях седнал близо до прозорец и успях да се измъкна през него“, добавя той.

Снимка: Reuters

При катастрофата на пътническия самолет на бангладешката авиокомпания „Ю Ес Бангла еърлайнс“, разбил се при кацане на международното летище на Катманду, загинаха 49 души, а 22 бяха ранени.

На борда е имало общо 71 души. Пътниците са били 33 непалци, 32 бангладешци и по един гражданин на Китай и на Малдивите. Двамата пилоти и двамата членове на екипажа са били бангладешки граждани.

Снимка: Reuters

Катастрофата вероятно се дължи на объркване на пилота, показва анализ, базиращ се на публикувания във в. „Непали таймс“ разговор между пилота и контролната кула. Времето е било облачното, при пристигането си в Катманду самолетът е направил неочакван завой, закачил е оградата на летището и е избухнал в пламъци, заяви Радж Кумар Четри, главен мениджър на летището, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи, че малко след като самолетът получил разрешение да кацне, пилотът заявил, че иска да отиде на север, направил два завоя, но на два пъти потвърдил, че няма проблеми. След това контролната кула му съобщила, че самолетът не е насочен правилно, но отговор не бил получен.

Снимка: Reuters

Непал е известен с ниска сигурност на въздушния транспорт. В страната работи мрежа от малки самолети, които често изпадат в затруднения на отдалечени летища.

Катастрофиралият самолет е бил на 17 години, производство на канадската група „Бомбардие“.