80-годишният гръцки фермер Василис Цацарелис е сред многото, които искат властите в Атина да преместят селото му на по-безопасно място. Мъжът седи в необитаемата си и изцапана с кал къща след бурята „Даниел“, разказва Ройтерс.

Когато поройните дъждове заляха гръцкото село Метаморфоси в началото на септември, жителите му избягаха. Сега те искат да преместят цялата си общност някъде другаде, защото се страхуват от следващ природен катаклизъм и смятат, че няма да оцелеят при повторно наводнение.

Метаморфоси почти изчезна под водата, когато бурята „Даниел“ връхлетя централния гръцки регион на Тесалия. Селото, в което хората се занимават предимно със земеделие, се превърна в „огромно езеро“. Шестнадесет души бяха убити, включително мъж и неговата майка, които се удавиха в дома си.

Василис Цацарелис, който е преживял наводненията в Метаморфоси през 1953 г., 1994 г. и последното от септември 2023 г., казва, че би се преместил. И дори факта, че е роден и израснал в селото, не биха променили това негово решение. Той е категоричен, че не иска повече да се притеснява за децата и внуците си.

В село Метаморфоси се срещат четири реки и няколко притока. В превод името означава „трансформация“. Населеното място е разположено в най-ниската точка на Тесалийската равнина, определяна като сърцето на земеделието в Гърция.

Тази седмица жителите на селото ще проведат неофициално гласуване за изграждането на нови къщи в село Паламас. Земята трябва да бъде предоставена от общината, към която принадлежат и двете села.

Жителите на Метаморфоси ще отнесат предложението си и до правителството. Те ще приложат и проучване, в което се посочват „често повтарящите се наводнения“ и геоморфологията на земята. Хората вярват, че имат добри шансове и преместването може да се случи преди да ги е връхлетяла следващата буря.

Гърция има известен опит с планираното преместване на села или на квартали. Подобно нещо вече се е случвало с няколко планински села, изправени пред свлачища през 60-те и 70-те години на миналия век. Наскоро пък е бил преместен цял квартал, намиращ се в близост до въглищна централа.