Една от критиките към Гърция е относно приятелите, с които се обгражда, докато се решава съдбата й - конкретно - европейските екстремисти и Фидел Кастро. Поводът за упрека е, че тази седмица бившият президент на Куба поздрави гръцкия премиер Алексис Ципрас за резултатите от референдума. Знаете, миналата седмица гърците казаха "НЕ" на предложението на кредиторите си.

В писмо до Ципрас 88-годишният Кастро пише, че е следил отблизо тази "победа" и добавя, че Гърция е близка до Куба, като визира историята и политиката. Кастро изтъква още, че „Гърция и нейното мъжество при тези обстоятелства предизвикват възхищение у народите на Латинска Америка и Карибския басейн, които виждат как тя отстоява своята идентичност и култура пред лицето на външната агресия”.

Бившият лидер на Куба добавя, че в ситуация, когато оцеляването на света виси на косъм, всяко решение трябва да бъде много добре обмислено. Накрая той пожелава на "своя скъп колега Ципрас" най-голям успех.

Какво се случи междувременно в Гърция след референдума?

Банките останаха затворени, въпреки обещанието на финансовия министър Варуфакис, че ще отворят във вторник. А бяха затворени в края на юни, за да бъдат спасени от масови тегления.

Самият Варуфакис беше принуден да подаде оставка тази седмица и вече е бивш финансов министър. Все по-масови станаха плащанията в брой. Не достигат банкнотите от по 20 евро заради лимита за теглене от банкоматите. Нещо повече - българският лев се превърна в конвертируема валута.

Ресторантите и хотелите в северна Гърция започнаха охотно да приемат плащания в левове. Нямаше как - след всичко това, в петък вечерта - все пак гръцкият парламент одобри пакет от реформи, за да получи още пари от Европа. Дали това ще стане - днес ще се реши.