Американските власти са поели закрилата на две българчета, станали жертва на домашно насилие в семейството, от което са били осиновени.

Случаят е разкрит от властите в градчето Съмърсвил, щата Мисури. Двете близначки живеят в семейството от 7 години, заедно с още 8 собствени деца на двамата родители. Те се разследват по обвинения за домашно насилие. Българското консулство в Чикаго е в постоянен конкат с местните власти.

Случаят става известен в началото на юли, когато властите арестуват семейство в Съмърсвил. Съседи подават сигнал. Едно от осиновените деца е било във видимо лошо състояние и разказало, че не е хранено от дълго време, съобщава шерифа за местен канал. 

Осиновяването става в края на 2011-та година. Тогава двете близначки са на 7 години, като едно от момичатата е със специални нужди. В продължение на две години, през 6 месеца, страната ни е получавала необходимия доклад от американските социални служби за състоянието на децата. 

„Всички доклади сочат, че момичатата безпроблемно са се вписали в живота на семейсйтвото, изглеждат щастливи и добре адаптирани”, обясни директорът на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” в правосъдното министерство Милена Първанова.

От министерството допълниха, че мъжът-осиновител е IT специалист, а жената -домакиня. Досега сигнали за проблеми със семейството не е имало. Спроед статистиката, за последните години международните осиновявания непрекъснато намаляват. 

Родителите са задържани и случаят е предаден на шерифската служба на окръг Шенън в Мисури.