Петима души са били застреляни в Кения при протести срещу повишаването на данъците, предаде агенция Ройтерс.

Полицията се сблъскала с демонстрантите, които щурмували сградата на парламента в Найроби. Използвали са сълзотворен газ, водно оръдие и гумени куршуми.

Според редица сведения униформените са стреляли с бойни патрони срещу протестиращите.

„Въпреки уверенията на правителството, че правото на протест ще бъде защитено и осигурено, днешните протести прераснаха в насилие“, се казва в съвместно изявление на няколко неправителствени организации, сред които е и „Амнести Кения“, която съобщи за загиналите и ранените.

Белият дом призова за спокойствие, а повече от 10 западни държави изразиха дълбоката си загриженост във връзка с насилието.

Митингите, водени предимно от представители на поколението Z, предизвикаха възмущение заради предложенията за повишаване на данъците и тлеещия гняв заради кризата с разходите за живот.

Досега протестите бяха до голяма степен мирни, но днес в столицата избухна хаос. Тълпите хвърляха камъни по полицията, преминаваха през барикадите и накрая влязоха в сградата на кенийския парламент.

В разгара на сблъсъците световният уебмонитор "Нетблокс" съобщи, че интернет услугите в страната са били засегнати от „сериозни смущения“.

След пробива в парламента местна телевизия показа кадри на разграбени стаи с разбити прозорци. Паркираните навън автомобили са били вандалски потрошени, а знамената – унищожени.

Кабинетът на Губернатора в кметството на Найроби – само на няколкостотин метра от парламента, е бил подпален.

Основната опозиционна коалиция в Кения – Azimio, заяви, че правителството е „използвало груба сила срещу децата на нашата страна“.

Кения има огромен дълг, чиито разходи за обслужване нараснаха поради спада в стойността на местната валута пред последните две години. Това оскъпи лихвените плащания по заемите в чуждестранна валута.