Най-малко 21 души, включително полицаи, бяха убити по време на насилие в бунтовния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, съобщиха властите.

"Отначало при опита на силите на реда да разпръснат протест на уйгури бяха убити 15 души, в това число полицаи и общински служители, след което сблъскванията се разраснаха и полицията застреля шестима нападатели", заяви отговорен служител в окръг Баршук в този населен предимно с мюсюлмани район в западната част на Китай.

Контролираният от местните власти информационен сайт Тяншан твърди, че сблъсъците били предизвикани от група, която готвела "терористични актове". Полицията е арестувала 8 души.

Автономният район често е разтърван от подобни инциденти поради силното напрежение между етническата група Хан, която е преобладаваща част от населението на Китай, и тюркоезичните мюсюлмани уйгури, които се оплакват от културното и религиозно потисничество срещу тях.

Друг фактор за недоволство на местните е масовата имиграция на хора от групата Хан, развиващи икономическата дейност в този изостанал район, който обаче е богат на природни ресурси.