Легла от картон и одеяла – необичайната картина може да бъде видяна в зоната за получаване на багаж на международното летище в Токио. Мерките целят да осигурят минимален комфорт на всички, които пристигат, но не могат веднага да влязат в страната, обяснява агенция „Ройтерс“.

От 3 април насам на всеки пристигащ, независимо дали е японски гражданин, или не, трябва да се прави т.нар. PCR тест за коронавирус. Заради забавянето, обаче, това може да отнеме до 2 дни. Импровизираната „спалня“ на летището приема изчакващите пътници, след като местата в близките хотели за настаняване се запълнят.

Без обществен транспорт за пристигащите

Властите препоръчват на всички, идващи от чужбина, 14-дневна карантина, за който период им забраняват да ползват обществения транспорт. Така, ако няма кой да ги вземе с кола от летището, пътниците са принудени да прекарат този период там.

Япония обяви извънредно положение за големите градове едва миналата седмица. През последните 24 часа в страната са регистрирани 500 нови случая на коронавирус. Така общият брой на заразените е 7423, а 138 души са починали.

Епицентърът на заразата е Токио с 2068 заболели.