Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви пред регионалния парламент, че приема мандата на народа Каталуния да стане независима държава под формата на република. Но и добави, че предлага на парламента да преустанови за няколко седмици ефекта от декларацията за независимост, за да може да се навлезе в етап на диалог.

Това е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи Пучдемон. Той самият иска решение на кризата, договорено с испанските власти.

Каталунският закон предвижда независимостта да бъде обявена два дни след официалното публикуване на резултатите от референдум за независимост.

Според анализатори така Пучдемон прехвърля топката на Мадрид.

Резултатите от допитването за самоопределение на 1 октомври бяха „Да“ за независимостта, посочи той в речта си.

„Каталуния спечели правото да бъде независима държава, спечели правото да бъде чута и уважавана“, посочи регионалният лидер.

Това е изключителен, исторически момент, чиито последствия надхвърлят границите на страната, заяви той. Според него е станало ясно, че Катлауния е европейски въпрос.

По думите му е важно напрежението в областта да бъде намалено и той „не играе на заплахи и обиди“.

Снимка: Reuters

Пучдемон припомни при какви условия беше проведен референдумът, за полицейското насилие, изземането на урни и бюлетини.

„Целта беше да се създаде паника и страх и да накара хората да си останат у дома“, посочи той и подчерта, че тя не е била постигната, защото „над 2 млн. души се изправиха пред страха“. Не ясно колко са искали, но не са успели да гласуват, добави той.

Милиони каталунци искат независима държава, подчерта Пучдемон.

Той припомни и усилията на каталунските власти за независимост през годините.

Снимка: Reuters

Каталунският премиер се обърна и към испанците, като каза, че иска да им изпрати послание на спокойствие, уважение и воля за диалог. Не сме престъпници, не сме луди, ние сме нормални хора, които искат да гласуват. Нямаме нищо против Испания и испанците, напротив – искаме да се разбираме по-добре. От много години връзката не функционира и нищо не беше направено, за да се поправи, заяви той на кастилски, като останалата му реч беше на каталунски.

Каталунската полиция беше разположена около сградата на парламента в Барселона. В района се провежда голямо шествие в подкрепа на независимостта.