Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, задържан в неделя в Германия, ще остане в ареста, предадоха световните агенции. Той бе задържан въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Испания.

Съд в град Ноймюнстер в германската провинция Шлезвиг-Холщайн трябваше да реши дали Пучдемон да остане в ареста или не, докато трибуналът разглежда искането на Мадрид за неговото екстрадиране към Испания. Мадрид обвинява Пучдемон в бунт.

Съдът реши, че докато се разглежда искането на Испания, бившият каталунски лидер остава в ареста.

Пучдемон се яви в съда днес и изглеждаше спокоен и сдържан, разказа пред репортери прокурорът Георг-Фридрих Гюнтге.

Снимка: Reuters

Испанската прокуратура заяви вчера, че работи в тясно сътрудничество с колегите си в Германия и агенцията на ЕС Евроджъст, за да предостави цялата информация, необходима за да бъде приведена в изпълнение европейската заповед за задържане на Пучдемон.

Системата за европейска заповед за арест, съществуваща от 2004 г., улеснява страните от ЕС да искат от други страни членки екстрадицията на лица, издирвани за престъпления, и отстранява от процеса взимането на политически решения. Страните от ЕС издават хиляди такива всяка година.

Повече от 50 души, включително осем полицаи, бяха ранени снощи при сблъсъци на протеста в Барселона след ареста на Карлес Пучдемон. Четирима души бяха арестувани.

На протеста се събраха около 50 хил. души.