Каталунският парламент може да гласува официална декларацията за независимост, ако Мадрид откаже диалог с областта. Това пише в писмо регионалният лидер Карлес Пучдемон до испанския премиер Мариано Рахой.

Писмото беше оповестено минути преди 10:00 ч. местно време, когато изтичаше крайният срок, даден от испанското правителство на Каталуния да се откаже от символичната декларация за отделяне на провинцията, обявена миналата седмица.

Снимка: Reuters

„Ако правителството продължава да пречи на диалога и продължава с репресиите, каталунският парламент би могъл да премине, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост“, пише Пучдемон.

Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

В отговор Мадрид обяви, че в събота испанското правителство ще задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява отнемането на автономния статут на Каталуния.

На 10 октомври той направи символична декларация за независимост, а секунди след това призова за преговори с Мадрид за бъдещето на региона. В отговор Рахой му даде срок до 16 понеделник сутринта да изясни позицията си и до днес да промени мнението си, ако настоява за независимост, като заплаши, че Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния, ако каталунският лидер избере независимостта. В понеделник обаче Пучдемон не даде ясен отговор. В писмо до Рахой той заяви, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. Мадрид обяви, че регионалният лидер не е дал задоволителен отговор и му даде нов срок – до днес в 10:00 ч. да спази законите.

Мариано Рахой
Снимка: Reuters

Снощи Ройтерс съобщи, че в реч пред съпартийците си Пучдемон е заявил, че ще обяви официално независимост на областта, ако Мадрид започне процедура по замразяване на автономния ѝ статут.