Ново покачване на напрежението между Анкара и Париж. Турски съд започна съдебна процедура срещу редакцията на "Шарли ебдо", след като сатиричният вестник публикува на първата си страница карикатура с турския президент Ердоган.

Хуморът на „Шарли ебдо“ явно не е по вкуса на турската държава. "Ердоган в личен план e много симпатичен", това е заглавието. А турският президент е нарисуван по бельо, с бира в ръка и повдигащ високо отзад дрехата на забрадена жена.

Гневни реакции в Арабския свят, докато днес Франция се занимава повече с карантината, която ще бъде обявена тази вечер.

Карикатурата се появи още снощи в социалните мрежи, точно седмица, след подпалената първа искра. Изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че Франция няма да се откаже от карикатурите, отприщи вълна от многохилядни протести на мюсюлмани по света.

В редакционния си коментар днес „Шарли ебдо“ пише:

„… В общество, раздирано от популисти отдясно и отляво, трябва да се постави прост въпрос: уважавате ли закона и демократичните принципи, да или не? През 20-ти век демокрацията беше в клопка между две форми на тоталитаризъм: фашизъм и сталинизъм. Същата трагедия сякаш се повтаря днес: от едната страна са крайните ксенофоби, а от другата ислямистките религиозни екстремисти.

Часове след публикуването на карикатурата турски съд заведе дело срещу редакцията на „Шарли ебдо“.

“Вярвам, че противниците на Исляма и на Турция ще се удавят в блатото на омразата, в което влязоха в името на свободата. Това са знаци за завръщането на Европа във варварската епоха. Франция и Европа като цяло не заслужават неморалните, провокативни, грозни и омразни политики на Макрон и на тези, които мислят като него”, заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Във Франция обаче темата днес отстъпва място на строгите мерки за COVID-19.

Най-верoятно след по-малко от 2 часа президентът Макрон ще обяви нова карантина за цялата страна. Минимални може би ще са разликите с първата от пролетта – училищата ще останат отворени, както и жизненоважните за икономиката предприятия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!