Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници през годините. Това призна австралийският кардинал Джон Пел по време на изслушване пред специализирана комисия в Сидни.

Изслушването стана във видеоконферентна връзка от Рим.

Снимка: Reuters

Преди да стане кардинал и съветник на папата, Пел е заемал различни длъжности в католическата църква в Австралия.

Смята се, че той е бил сред хората, които са знаели за посегателствата над деца и жалбите от тяхна страна.

Един от мъжете, които са били изнасилени от католически свещеник като деца
Снимка: Reuters

 

"Църквата допусна огромни грешки и се опитва да помогне на пострадалите. Но на много места, особено в Австралия, църквата оплеска нещата и разочарова хората. Не съм тук, за да защитавам незащитимото", заяви Джон Пел. 

По думите на Тони Уордли, който е бил изнасилен от католически свещеник като дете, Пел казва правилните неща. "Дали след това ще извърши правилните дела е съвсем друг въпрос. Надявам се, че е видял злодеянията и ще защитава децата оттук нататък. В това е смисълът на цялото нещо - стореното срещу нас, да не се повтаря срещу децата", коментира той. 

Един от мъжете, които са били изнасилени от католически свещеник като деца
Снимка: Reuters

Докато течеше изслушването на кардинала - в Холивуд, американската драма "Спотлайт" спечели наградата "Оскар" за най-добър филм. 

Продукцията разказва как журналистите от "Бостън глоуб" разкриват посегателствата над деца в католическата църква на Съединените щати.