Дясноцентристка коалиция Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС, победи на местни избори в няколко от по-големите градове, съобщават румънски медии, цитирани от БТА. 

Вестниците цитират резултатите от екзитпол на социологическите агенции, според които кандидатът на десните партии Никушор Дан печели кметския пост в Букурещ срещу досегашната кметица на румънската столица - социалдемократката Габриела Фиря. 

Снимка: БГНЕС

Според екзитпола 50-годишният математик и активист Никушор Дан е получил 47,2% от гласовете, а 48-годишната Габриела Фиря – 39%. 

За кметския пост в Букурещ кандидати бяха и бившият президент Траян Бъсеску, който е бил кмет на румънската столица в периода 2000-2004 г., както и бившият премиер Калин Попеску Таричану. 

В. "Ромъния либера" цитира изказване на Никушор Дан след обявяването на прогнозните резултати. "Днес е денят на раждане на новия Букурещ", казва Дан. 

Той е издигнат от новата партия, която бе създадена през август от сливането на Съюз за спасение на Румъния и партия ПЛЮС (Партия на свободата, единството и солидарността, чиято абревиатура на румънски език е ПЛЮС). Дан бе подкрепен и от управляващата Национално-либерална партия. 

Избирателната активност в Букурещ надхвърли тази през 2016 г., отбелязва "Ромъния либера" и посочва, че жителите на румънската столица са се мобилизирали да гласуват. До 20 ч. вчера избирателната активност надхвърли 34%, докато през 2016 г. същата бе 33,23 на сто, припомня вестникът. 

По данни на Централното избирателно бюро активността на гласоподавателите на национално равнище е била 46,02%, а в Букурещ - 36,93 на сто при затварянето на избирателните секции в 21,00 ч. 

Снимка: БГНЕС

Румънските вестници извеждат на преден план и победата на германския политолог Доминик Самуел Фриц за кмет на западния град Тимишоара. За пръв път в историята на страната за кмет се бe кандидатирал чужденец. Фриц (36 г.) бе издигнат от партия Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС. Той е бил шеф на кабинета на бившия президент Хорст Кьолер.

"Един европейски град си избра европейски кмет", коментира в. "Адевърул" и посочва, че разликата между Фриц и класиралия се на второ място кандидат е над 20 процента.

На 6 декември в Румъния ще се произведат и редовни парламентарни избори.