Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че не е заразен с новия коронавирус, след като стана ясно, че съпругата е болна от COVID-19.

В четвъртък бе съобщено, че съпругата на канадския премиер Софи Грегоар Трюдо е дала положителна проба за вируса, след като се върнала от посещение във Великобритания. Тя и съпругът ѝ ще останат под домашна карантина 14 дни.

От канцеларията на канадския премиер увериха, че той ще продължи да изпълнява в пълна степен своите задължения, а планираните му срещи ще бъдат проведени в режим телефонен разговор.

Канадските власти засилват мерките за борба с коронавируса, като обявиха вчера извънредни мерки, включително изненадващо понижаване на основния лихвен процент с половин процент от централната банка с цел компенсиране на икономическите последици от епидемията, предаде Ройтерс.

Канада посъветва гражданите си да не пътуват в чужбина, ако не е наложително, реши да приема международни полети само на няколко избрани летища и няма да приема до юли в свои пристанища круизни кораби с над 500 човека на борда.

Камарата на общините преустанови работа, но преди това одобри закона за ратифициране на новото северноамериканско споразумение за свободна търговия. Впоследствие Сенатът също даде зелена светлина на търговския договор.

За да ратифицира Канада споразумението последна от трите страни по него (освен САЩ и Мексико), остава законът да бъде подписан от генерал-губернатора Жули Пайет – нещо, което е формалност.

Правителството обеща 10 милиарда канадски долара (7,2 милиарда долара) подкрепа за бизнеса под формата на кредити.

В Канада са регистрирани близо 200 случая на заразяване с вируса и една жертва.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 282 423 23 173 374 233 2 854 430
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 282 423 23 173 374 233
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer