На 7 септември едно 15-годишно момиче от Канада публикува в Youtube близо 9-минутен клип, в който разказва как е било тормозено в интернет. Месец по-късно тийнейджърката Аманда Тод вече е мъртва, след като сама решила да сложи край на живота си.

В смразяващото видео момичето описва чрез поредица от бележки как снимка на нейните гърди се е разпространила в интернет. Година по-късно тя разбира, че човекът, който е качил кадъра, е направил и Facebook група с него. „Моите гърди бяха профилната снимка. Никога нямаше да мога да си върна тази снимка. Тя бе в мрежата там завинаги”, пише Аманда на листчетата, които сменя пред камерата в последния си „клип”.

Аманда Тод
Ученичката си чатила с момче във видеочат. Тогава била на 12 г., а събеседникът й я накарал да си покаже гърдите. Тя склонила, без да подозира, че скоро този кадър ще обиколи компютрите на всичките й приятели, съученици, близки и познати. След като започват да валят подигравки и подмятания по неин адрес, Аманда се мести в друго училище. Но и там нейният преследвач я намира.

Месеци по-късно девойката преспива с по-голямо момче, което си има приятелка. „Мислех, че наистина ме харесва”, пише тя в Youtube-обръщението си. Гаджето на въпросния мъж я намира и пребива пред съучениците й. Някои от тях дори окуражават измамената приятелка с думите „Удари я най-сетне“. Освен това съучениците на Аманда заснемат боя с мобилните си телефони. Така 15-годишната канадка отново става център на внимание и подигравки. „Исках да умра токова много”, казва тя.

Бащата на Аманда я открива окървавена в канавка. Когато се прибира вкъщи, в отчаянието си Аманда пие белина, но я откарват в болница и я спасяват. Момичето посяга към наркотиците и алкохола, дори започва да се самонаранява по ръцете. Започва да приема антидепресанти, като веднъж предозира и е приета в болница за два дни.

Подигравателна реклама на белина, която съученици на момичето направили.
Във Facebook обаче поредица от заплашителни съобщения набира сила. Аманда отново променя училището и за момент нещата се подобряват.
Кибер тормозът обаче започва отново. „6 месеца минаха. Хората започнаха да публикуват снимки на белина, Clorox и канавки, тагваха ме в тях”. Това е изписано на лисчетата, които Аманда Тод сменя пред камерата, докато се вижда, че плаче. Съучениците й направили колажи, на които тя е рекламно лице на белина.

„Трябва да ползва различна белина. Надявам се, че този път ще умре и няма да е толкова глупава.“ „Надявам се, че ще види това и ще се самоубие.“ Това са само част от нападките по адрес на тийнейджърката.

На 10 октомври десетокласиничката Аманда е заварена мъртва. Майка й Карол Тод заяви пред The Vancouver Sun, че видеото на Аманда „трябва да се разпространява и използва като инструмент за борба с тормоза. Дъщеря ми щеше да иска това.“

В момента тече разследване на смъртта на момичето. Властите твърдят, че знаят как се е самоубила, но няма да разкрият подробности. Екип от 20 криминалисти е ангажиран със случая. Междувременно видеото в Youtube, което Аманда е публикувала, е гледано около 2 млн. пъти. Страницата във Фейсбук в нейна памет има над 700 000 „почитатели”.

Въпреки това все още има и хора, които се радват, че Аманда я няма. Един от коментарите под клипа й гласи „Толкова се радвам, че вече е мъртва”.