Канадското правителство представи нови правила, предвиждащи затягане на условията за наемане на временни чуждестранни работници. Мерките се взимат на фона на полемиката, възникнала в началото на месеца с уволнението на служители на банка, която искала да ги замени с индийци.

Целта на мярката е да се попречи на ръководители на компании да наемат по-евтина работна ръка от чужбина, при положение, че могат да бъдат намерени съответните специалисти канадци, поясни министърът на гражданството, имиграцията и културното многообразие Джейсън Кени.

Промени, въведени миналата година, доведоха до рязък скок при канадските работни визи, тъй като бе намален срокът, през който работодателите трябваше да се уверят, че няма канадски кандидати за поста, на който искат да назначат чужденец. С промените се намаляваше и основната заплата на временните чуждестранни работници.

Броят на визите по тази програма нарасна повече от два пъти до 330 000, при положение, че в Канада има около 1,4 милиона безработни.

Предлаганите реформи ще изискват от работодателите да полагат повече усилия за наемане и обучение на канадци, отбеляза Кени. Сега компаниите ще трябва да представят на правителството план за заместване на чуждестранния работник с канадец.

Правителството отмени и наредбата, според която на чужденци може да се плаща 15% по-малко, отколкото на канадци.