Канадците скоро ще пеят малко по-различен текст на националния си химн след като парламентът одобри законопроект за промяна на текста, така че да стане полово неутрален.

Само в един стих в „O Canada” се променя дума и от „твои синове” става „ всички нас”.

Министър-председателят Джъстин Трюдо нарече промяната „поредна положителна стъпка към половата равнопоставеност”, а писателката феминистка Маргарет Атууд, която настоява за това от 80-те години насам, написа в Туитър, че благодари на законодателите, предаде АФП.

Други канадци обаче осъдиха промяната на текста на химна и заявиха, че ще продължат да изпълняват стария му вариант. По информация на БГНЕС

Сега трябва генерал губернаторът да подпише промените в закона, за да влязат в сила, което е формалност, но още няма определена дата за това.

Френският вариант на текста на "O Canada" не е ревизиран. Той е бил поръчан през 1880, а английският вариант е прибавен през 1906. Песента става национален химн през 1980.

Химнът се изпълнява преди началото на спортни събития и в училищата в цяла Канада в началото на учебните занятия като често английският и френският вариант се смесват.