Финансовата директорка на телекомуникационния гигант "Хуавей" - Мън Уанчжоу,  се завърна в родината си след повече от 1000 дни домашен арест в Канада по обвинения в банкова измама, предаде Ройтерс.

Двама канадци - Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, също бяха освободени, но от китайския арест на реципрочна основа от страна на Пекин.

Китайската централна телевизия разпространи изявление на финансовия директор на "Хуавей", написано, докато самолетът й летял над Северния полюс, за да избегне въздушното пространство на САЩ. В него Мън каза, че "очите й се просълзяват", докато приближава "прегръдката на великата родина".

Мън беше арестувана през декември 2018 г. във Ванкувър, след като съд в Ню Йорк издаде заповед да бъде задържана за опит за прикриване на действия на свързани с "Хуавей" компании за продажба на оборудване на Иран в нарушение на американските санкции.

След над двегодишни съдебни битки, накрая вчера й беше позволено да напусне Канада и да замине за Китай. Това стана след споразумение с американската прокуратура.

Няколко часа по-късно канадците Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, задържани само дни след ареста на Мън, също бяха освободени, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо.

Китай преди това отрече да участва в "заложническа дипломация" и настоя, че задържането на двамата канадци не е свързано по никакъв начин с процедурата за екстрадиция на Мън.

Спавър беше обвинен, че е предавал снимки с военно оборудване на Ковриг, и през август беше осъден на 11 години затвор. Ковриг беше в очакване на присъда.