Кампанията за освобождаване на принцеса Латифа, дъщеря на владетеля на Дубай, бе прекратена, след като се появи снимка на 35-годишната жена, направена в Исландия.

Кадърът бе публикуван в Инстаграм от британката Сайънд Тейлър, която има и други снимки с принцесата. Все още не е ясно до каква степен Латифа е свободна и дали всичките й дествия са продиктувани от волята й, но засега няма основания кампанията да продължава.

Световните медии разпространиха в началото на тази година кадри, от които стана ясно, че Латифа е държана в плен от баща си. Това предизвика международен отзвук и ООН призова Дубай да представи доказателства, че жената е жива.

Впоследствие се появиха снимки на Латифа в различни молове и ресторанти на Дубай, а през юни Сайънд Тейлър публикува техен общ кадър от летището в Мадрид.

На най-новата снимка, направена в Исландия, Латифа е в компанията на братовчеда си по майчина линия Маркъс Есабри.

„Имахме емоционална среща. За мен бе успокояващо да я видя толкова щастлива и в добра кондиция“ – споделя Маркъс Есабри в официалното съобщение на кампанията „Освободете Латифа“.

Дейвид Хейг, британски адвокат по правата на човека и един от основателите на кампанията, заяви пред Би Би Си, че ще продължи да следи внимателно ситуацията.

До този момент кралското семейство на Дубай не е коментирало снимката от Исландия.

Латифа е едно от 25-те деца на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Тя направи опит да избяга от Дубай през февруари 2018 г. Във видео, записано малко преди бягството, принцесата сподели, че е с ограничена свобода.

„Не съм напускала страната от 2000 г. Искам да пътувам, да уча, да живея нормално, но те не ми позволяват“ – призна тогава Латифа.

Нейният опит за бягство бе неуспешен. След 8 дни в Индийския океан лодката й бе заловена от командосите на Дубай, а бащата на Латифа обяви акцията като „спасителна мисия“.